Wikijunior Europe: Quiz

From Wikibooks, open books for an open world
< Wikijunior:Europe
Jump to: navigation, search


Have you read all of the book? Do you know everything there is to know about Europe? Try this quiz to see how much you have learnt. Read the answers and click on the answer which you think is correct. Good luck!

Quiz[edit]

1. Which of these countries border Georgia?
A: Greece.
B: Belarus.
C: Finland.
D: Armenia.
Answer: D - Armenia, Azerbaijan, Turkey and Russia border Georgia


2. What's the capital of Portugal?
A: Minsk.
B: Lisbon.
C: Madrid.
D: Porta?
Answer: B Lisbon


3. Which European country has the largest population?
A: Russia.
B: Turkey.
C: Germany.
D: United Kingdom.
Answer: A Russia


4. In which country can you find Lake Bled?
A: Greece.
B: Sweden
C: Slovenia
D: Spain
Answer: C Slovenia


5. In which country can you find Sagrada Familia?
A: Spain
B: Italy
C: France
D: Armenia
Answer: A Barcelona, Spain


6. Which of these countries does not use the Euro?
A: Latvia
B: Greece
C: Finland
D: Poland
Answer: D Poland


7. In which country can you find Frankfurt?
A: Italy
B: Germany
C: UK
D: Italy
Answer: B Germany


8. How many countries are part of the European Union (as of 2014)?
A: 15
B: 25
C: 28
D: 32
Answer: C 28 countries


9. Which is the smallest country in Europe (and the world)?
A: Kosovo
B: Monaco
C: Liechtenstein
D: Vatican City
Answer: D Vatican City


10. Which country was divided in two during the Cold War?
A: Germany
B: Yugoslavia
C: Poland
D: Russia
Answer: A Germany: West Germany and East Germany


11. In which country can you find Mostar Bridge?
A: Italy
B: Lithuania
C: Bosnia Herzegovina
D: Portugal
Answer: C Bosnia Herzegovina


12. Which country became independent from the United Kingdom in 1922?
A: Scotland
B: Denmark
C: Iceland
D: Ireland
Answer: D Ireland


13. Which country was first settled by Ingólfur Arnason in the 9th century?
A: Sweden
B: Finland
C: Iceland
D: Ireland
Answer: C Iceland


14. Which Mediterranean country is divided into two parts: A Greek speaking part and a Turkish speaking part?
A: Cyprus
B: Montenegro
C: Albania
D: Malta
Answer: A Cyprus


15. Which country lost 6 million people in World War 2?
A: France
B: Poland
C: Ukraine
D: Slovakia
Answer: B Poland


16. Which of these countries is NOT a monarchy?
A: United Kingdom
B: Finland
C: Netherlands
D: Norway
Answer: B Finland


17. In which European country can you find the World Heritage Site of Suomenlinna?
A: Finland
B: France
C: Switzerland
D: Slovakia
Answer: A Finland, in Helsinki


18. Which country was bombed by NATO in the 1990s?
A: Cyprus
B: Russia
C: Belarus
D: Serbia
Answer: D Serbia


19. Which of these countries was not part of the Soviet Union?
A: Kazakhstan
B: Belarus
C: Yugoslavia
D: Ukraine
Answer: C Yugoslavia


20. Which country had a revolution in 2014?
A: Georgia
B: Cyprus
C: Ireland
D: Ukraine
Answer: D Ukraine, February 2014


Flag of Europe.svg
  Wikijunior EuropeIntroEUGeoPeopleLanguageFactsQuiz edit

Andorra Belgium Denmark France Iceland Ireland Liechtenstein Luxembourg Netherlands Norway Portugal Switzerland United Kingdom Albania Bosnia Croatia Cyprus
Greece Italy Malta Monaco Montenegro San Marino Kosovo Slovenia Spain Vatican City Austria Czech Republic Estonia Finland Germany Hungary Latvia
Lithuania Macedonia Poland Serbia Slovakia Sweden Armenia Azerbaijan Belarus Bulgaria Georgia Kazakhstan Moldova Romania Russia Turkey Ukraine