Foundations and Assessment of Education/Edition 1/Foundations Table of Contents/Chapter 2/Chapter Review

From Wikibooks, open books for an open world
Jump to navigation Jump to search

Chapter 2 Review[edit]

There are several types of education philosophies. No matter what your education philosophies are remember "The purpose of education is to appropriately prepare our children for their future”(chapter FAQ).Mlipl001 (talk) 03:06, 2 July 2009 (UTC)

Chapter 2 Learning Targets[edit]

Readers should be able to distinguish the difference between Essentialism, Perennialism, Progressivism,and Existentialism

Readers should be able to understand the basic concepts behind each educational theory.

Readers should be able to state the purpose of education.

Readers should be able to determine the intent and actions brought about with the No Child Left Behind Act.

Readers should be able to state a brief history of education.

Readers should be able to define the Socratic Method.

Readers should be able to give an example of the dialectic method.

Readers should be able to describe Plato's educational thought as outlined in The Republic.

Readers should be able to understand the basic differences between teacher-centered and studen-centered education.

Readers should be able to describe characteristics of each teaching method as they relate to the teacher, the student, the nature of knowledge, and the classroom environment.

Readers should be able to have an understanding of the support for each philosophy.

Readers should be able to have an understanding of the drawbacks for each philosophy.

Readers will learn different aspects of educational philosophy they might have had questions about before.

Readers will learn why an analogy is a useful tool for teachers.

Readers will learn if there is a simple definition of educational philosophies.

Readers will learn ways to assess students' progress.

Readers will learn the purpose of education.

Readers will learn why teachers need a philosophy of learning.

Readers will learn how to use constructivism in the classroom.

Chapter 2 Quetions[edit]

1. Amy is working with her third grade class to improve their reading skills. She is asking them to write the words on a specific list down and break them apart based on their syllables and then combine them back into their original words. Amy is making use of which theory for reading?

A. Whole Language

B. Phonics

C. A combination of the two

2. Lou asks his students to critique their formal essays for APA formatting and grammar. He then asks them to write him an informal letter explaining their thought process on the formal essay, and how they thought they did overall on it. Lou is implementing which two schools of philosophy of assessment?

A. Formalism and Mimesis

B. Mimesis and Rhetorical

C. Rhetorical and Expressionism

D. Expressionism and Formalism

3. A student who is writing her formal pedagogy paper for class expresses an interest in incorporating technology into her history class. She then lists several ways she will consistently make use of technology in her classroom. In order to ensure technology is part of her pedagogy, what does this student need to do?

A. Develop the reason behind why she wants to use technology, including an explanation for what she hopes to accomplish

B. Develop her lesson plans fully so she has alternatives in case the electricity goes out, her LCD projector blows a bulb, etc.

C. Research statistics that show pros and cons to using technology in the classroom

D. Interview experienced teachers to hear what they have to say about using technology in the classroom

4. A student receives his paper back from his teacher and on it is written a comment, "Where is the opponent's viewpoint?"€ This student's teacher is focusing on which philosophy for assessment?

A. Rhetoricism

B. Mimesis

C. Expressionism

D. Formalism

5. Adam has been teaching for 11 years and needs to complete his recertification points to maintain his licensure. He signs up for a conference on reaching students with learning disabilities. Which step is he taking to help him stay focused on his original purpose of teaching?

A. Applicability to real life

B. Ensuring all students can participate

C. Refresh his pedagogical knowledge

D. Preparation of lesson plans

6. What theory includes the belief of no absolute knowledge?

A. Essentialism

B. Existentialism

C. Perennialism

D. Progressivism

7. A combination of idealism and realism.

A. Essentialism

B. Existentialism

C. Perennialism

D. Progressivism

8. Someone tells you, "You should want to learn this." What theory are they suggesting?

A. Essentialism

B. Existentialism

C. Perennialism

D. Progressivism

9. A teacher asks you to write a paper comparing the war in Iraq to Homer's "The Odyssey", what theory is she using?

A. Essentialism

B. Existentialism

C. Perennialism

D. Progressivism

10. What are the four pillars of the No Child Left Behind Act?

A. State standards, preparing students to succeed, more freedom for states and communities, and tracking the nations progress

B. Stronger accountability for results, more freedom for states & communities, proven education methods, and more choices for parents

C. Taxing schools, preparing students to succeed, proven education methods, and teacher accountability

D. Writing proficiency, less freedom for states and communities, parent involvement, and proven education methods

11. What was education's main focus in the Colonial days?

A. To teach children about religion

B. To teach children how to become leaders of tomorrow

C. To teach children how to become plantation workers

D. To teach children math, science, reading, and English

12. Johnny graduated from high school and got a job at Sonic where he had to ride on skates and deliver orders. Johnny was given the total of the order but not the change that was due to the customer. What was the purpose of his education at this time?

A. the elimination of knowledge

B. the transfer of knowledge from school to the real world

C. the transfer of knowledge from the real world to school

D. the transmission(passing on) of knowledge

13. Taylor went outside with her friends for recess after lunch. She told her teacher, Mrs. Davis that her mother said to study during recess instead of playing. Mrs. Davis politely told Taylor, "Recess is another form of physical education." What is the purpose of physical education?

A. recess helps control the combination of the body and brain

B. recess helps encourage bad behavior

C. recess helps enhance children’s health, academic performance, classroom behavior, and social and physical competence

D. recess helps students interact with their peers

14. Plato’s foremost contribution to education was:

A. Teaching royalty the proper way to dress

B. Use of the dialectic method

C. Use of the didactic method

D. Writing about Socrates life

15. An example of the dialectic method is:

A. Asking students what they know about widgets

B. Telling student about how a widget works

C. Telling students the history of the widget

D. Telling students why widgets are necessary

16. The best way to explain Plato’s educational ideal for a ruler as outlined in The Republic is:

A. A philosopher has the knowledge needed to bestow justice.

B. A philosopher should advise the king or ruler.

C. Justice can only be learned by hard work.

D. Justice is wasted on the old.

17. What is not an essential ingredient for the success of Plato’s method.

A. Asking a question

B. Caring about the student

C. Deep knowledge of your subject

D. Explain the answer

18. Jean Piaget’s theory of Constructivism is a _____________ perspective.

A. ecological

B. sociocultural

C. cognitive

D. behavioral

19. Lev Vygotsky’s theory of Constructivism is a _____________ perspective.

A. ecological

B. sociocultural

C. cognitive

D. behavioral

20. Incorporating new knowledge into pre-existing schemes is known as ___________.

A. scaffolding

B. assimilation

C. accommodation

D. scheme development

21. The range between a person’s independent level of performance and their instructional level performance is known as ___________.

A. the learning level of performance

B. the mesosystem

C. the range of scaffolding

D. the Zone of Proximal Development

22. All the following are examples of constructivistic teaching except _____________.

A. using positive reinforcement

B. allowing students to work together

C. relating new concepts to prior knowledge

D. providing feedback to the students

23. Of the four main assessment methods, which one makes use of multiple choice, true/false, matching and fill-in-the-blank on a test?

A. Extended Written Response

B. Performance Assessment

C. Personal Communication

D. Selected Response

24. In ancient Greece, who argued that education was about drawing out what was already within the student?

A. Aristotle

B. Platos

C. Socrates

D. Sophists

25. From the following choices, which one is the main goal of a teaching philosophy?

A. It can be used to stimulate reflection on teaching.

B. It can help develop ones lesson plans.

C. It is a requirement for getting a job.

D. It is written just to put in your teaching portfolio.

26. There is a parent/teacher conference planned to discuss little Susie's progress in English. The teacher uses constructivism in the classroom to help her teach. Whom is she going to tell the parents she wants to be more involved in the learning process?

A. No one else.

B. Other Teachers

C. Susie's Parents

D. Susie

ANSWERS:

1. B

2. D

3. A

4. B

5. C

6. C

7. A

8. D

9. B

10. B

11. A

12. B

13. C

14. B

15. A

16. A

17. D

18. C

19. B

20. B

21. D

22. A

23. D

24. C

25. A

26. D

Nav Arrow Blue Right.gif Rate This! Nav Arrow Blue Left.gif