Foundations and Assessment of Education/Edition 1/Foundations Table of Contents/Chapter 14/Chapter Review

From Wikibooks, open books for an open world
Jump to navigation Jump to search
Nav Arrow Blue Right.gif Rate This! Nav Arrow Blue Left.gif

Ehern004 (talk) 17:54, 18 August 2009 (UTC)

Learning Targets[edit]

1.Readers will be able to identify the six different types of assessments

2.Readers will be able to know the kind of assessment to use when it comes to assessing the students.

3.Readers will be able to identify what a student feels when they get assessed.

4.Readers will know the five key dimensions of quality classroom assessment

5.Students should be involved in the process of assessments when it comes to monitoring their progress.

6.Students will be able to determine eligibility for Virginia Alternate Assessment Program.

7.Students will be able to identify the five components of the VAAP.

8.Students will be able to describe proper evidence collection.

9.Readers will be able to identify why grades benefit students.

10.€Readers will be able to identify why grades benefit teachers.

11.Readers will be able to identify negative impacts of grades.

12.The reader will be able to explain the benefits for students who set goals and monitor their learning.

13.The reader will be able to list strategies to help students set goals and monitor their learning.

14.Students should be able to define what a performance based assessment is.

15.Students should know examples and how to get students involved in the process.

16.Students will learn some strategies to deal with missing work

17.Students will learn how a zero can affect a student's grade

18.The reader will identify the pros and cons of using report cards to measure student progress.

19.The reader will identify alternative ways of measuring student progress.

20.The reader will be able to define the School's Report Card.

21.Identify the purposes of having students write journals.

22.Examine the positive and negative effects of having students keep journals.

23.The definition and purpose of portfolios.

24. Who and what is involved in the implementation process of portfolios.

25.The advantages of electronic portfolios

26.The disadvantages of portfolios

27.The student will be able to identify basic subject areas of standardized testing and understand how it is scored.

28. The student will be able to identify the arguments against standardized testing.

29. The student will be able to identify the benefits of standardized testing.

30. The student will be able to recognize some ways that results can help him/her as an instructor to help narrow achievement gaps in their classroom.

31.Readers should be able to identify different ways that tests can be biased.

32.Readers should be able to identify different ways that low-achieving students can be supported that may, in turn, support their test scores.

Multiple Choice Questions[edit]

1. The VAAP is used to assess students with

a. Mild learning disabilities b. Hearing impairments c. Significant cognitive disabilities d. Visual impairments

2. A collection of evidence (COE) for the VAAP can contain all of the following except

a. Interviews b. Data charts/graphs c. Anecdotal records d. A videotape without a signed release form

3. John is working on sorting objects by shape, size, and color for his VAAP portfolio. What is the best way for his teacher to collect this evidence?

a. Interview b. Audiotape c. Work samples d. Captioned photographs

4. Ms. Smith wants to write an anecdotal record for John whose ASOL targets recalling basic math facts for sums up to ten. Which of the following would be the best written anecdotal record?

a. John can recall math facts for sums up to 10 during circle time. b. John, on 4 out of 5 opportunities, can recall basic math facts independently during circle time. c. During circle time for the week of March 1–5, 2009, John independently recalled basic math facts for up to 10 with 100% accuracy. d. John independently recalled basic math facts for sums up to 10 during circle time for the week of March 1–5, 2009.

5. Who is the inventor of grades?

A. William Farish B. Carol Stanley C. Michael Buchannon D. Victor Smith

6. What is considered an alternative grading system?

A. Report Card B. Narrative Report C. General Rubic D. SOL

7. Johnny was assigned a science project on the life cycle of a plant. He did a diagram and turned it in to his teacher. What are some ways this project could be graded?

A. By using a general Rubic B. By using the Standards of Learning C. By using an outline D. By looking it up on the internet

8. Who should decide what type of grading system should be used?

A. The teacher B. The principle C. The state government D. The federal government

9.What is NOT an expected benefit to students who set goals and monitor their own learning?

a. The students will achieve more. b. The students will be more motivated. c. The students will get A’s on all tests. d. The students will understand their learning needs.

10. Which is a strategy will help students to understand what their learning goal is.

a. Give the students a report card each semester. b. Provide examples of strong and weak work. c. Remind the students about the test at the end of the chapter. d. Tell the students what mistakes they made.

11. Mrs. Tiggs teaches 1st grade. She notices that the students are not remembering new reading words she has taught. She wants to motivate them to practice their new reading words so they will retain them better. What can she do to motivate them to work hard on the goal of learning the new words?

a. Give A’s on the report card to students who learn their words. b. Keep reading the same stories until they learn the words. c Let students add their words to a poster when they can read them to the teacher 5 times. d. Send home letters to the parents of students who are not learning their words.

12. Ms. Nelson is the principal of a middle school who wants to motivate her students to learn. Her teachers complain that the students seem to do fine on homework, but do not seem to master the material for the test. What strategy would she NOT suggest to the teachers.

a. Guide the students to list what topics they need more study on. b. Have the students chart their progress on practice tests. c. Keep students after school if they fail the final test. d. Teach the students to set goals.

13. What is a Performance Based Assessment?

A. Tests that require students to form the answers using skills and knowledge B. Tests that require the teacher to form the answers using skills and knowledge C. Testing that Officials decide are necessary in order to be successful D. A form of testing to see if the teachers are "performing" to their best potential

14. Which of the following is not an advantage of Performance Based Assessments?

A. The teacher can identify the strengths and weaknesses of his/her students B. Officials can identify what tyoes of things they would and wouldn't like to be taught C. They take time away from other lessons and take time to plan D. The students have a chance to be creative and have fun

15. Which of the following is not an example of Performance Assessment?

   A. Dana did a skit on flowers
   B. John made a dioramma on the solar system
   C. Jennifer took a paper and pencil test on her home state Virginia
   D. Tim, James, and Shawn gave a presentation on how the Earth rotates

16. Timmy made a dioramma of the solar system and brought it into class. Mrs. Jones asked him if he would stand up and explain it to the class. What type of assessment is this?

   A. Traditional
   B. Summative
   C. Multiple Choice
   D. Performance

17. What is one common effect of ZAP and "Working Lunch"?

A. Passing grades B. Increased parental involvement C. Students don't turn in work so they have to attend D. More work for teachers

18. Bill Ferriter started "Working Lunch" because

A. he wanted more work for himself B. his students were failing C. he felt that letter grades didn't accurately reflect a student's performance D. he wanted to punish students for missing work

19. You have a student who consistently misses class and doesn't turn in work, what do you do?

A. Refer them to guiidance B. Talk to the student and find out what is going on C. Be the "cool" teacher and allow them extra chances to make up work and hope the problem solves itself D. Give them a zero, they're not doing the work, so they should fail.

20. You have a student who gets perfect scores on the SOls, but fails to turn in or do homework or written assignments, what can you do?

A. Fail them, they obviously don't understand the subject B. Talk to the student and find out if there is anything going on at home that can impact their work C. Have them tested for a learning disability D. Engage them during class, their learning style may not be compatible with written work

21. What is a state school report card?

A. Assessment report of SOL given to individual students each year. B. Final transcript given for graduation purposes. C. State school budget report. D. Yearly report of school's accedemic progress.

22.Which act has forced educators to reconsider the traditional report card?

A. American Reporting Act B. IDEA Act C. No Child Left Behind Act D. West Coast Research Act

23.This note appears next to a C on a students report card and is an example of what: Timmy has made great improvements in the last 9 weeks. He has met each SOL for social studies, made a greater effort to turn in assignments, and has improved overall one letter grade.

A. Met/Not Met B. Narrative C. Passing D. Skills Checklist

24.A met/not met type of report card would best be suited for what grade level?

A.Fith B.Kindergarten C.Sixth D.Twelfth

25. How can journal-writing be negative?

A. Parents will complain that their children are writing about controversial issues. B. Students' feelings could potentially get hurt if the teacher criticizes them. C. Students will think that writing is stupid and refuse to do the assignment. D. Teachers could be incapable of assessing students via journal-writing.

26. All of these are positive aspects of journal-writing EXCEPT which one?

A. Students can track their growth as both people and writers. B. Students can recap past lessons through journal entries that tied into lessons. C. Students who write in their journals develop better writing skills. D. Students who write in their journals often develop unconventional ideas.

27. Which of the following journal topics would BEST suit a personal journal?

A. "Name the different types of simple machines and tell what the function of each one is." B. "Write about an experience that changed you as a person, for better or for worse, and tell why." C. "Writing in pairs, discuss how you felt about the outcome of the Grammy Awards." D. "Write a paragraph about the Scientific Method. Make sure to mention each step in your paragraph."

28. Which type of journal would BEST suit the following prompt? "Write a paragraph about the tone of the book Pride and Prejudice. How does the tone help the author's point to be made evident?"

A. Dialogue Journal B. Personal Journal C. Reader-response Journal D. Science Journal

29. Because it involves the students in what they are assigned, what type of approach do portfolios implement?

A. Constructivism B. Existentialism C. Perennialism D. Progressivism

30. Which of the following is NOT considered an advantage of portfolio assessment?

(A) They allow students to feel a sense of accomplishment and ownership (B) They are time consuming (C) They encourage students to use their creativity (D) They enhance computer and technology skills

31. Ryan wants to use his history presentation as an entry in his electronic portfolio. Which of the following would be the least effective way to electronically showcase his presentation?

(A) Scan his notes (B) Scan his visual aids (C) Upload a video of his presentation (D) Upload pictures of the presentation

32. Sarah must write a reflection to accompany her portfolio entry about the HIV disease. Which of the following would be the best written reflection?

(A) HIV is a disease that can be inherited from our parents. (B) HIV is called a genetic disease, not because it is a disease transmitted by inheritance, but because it is a disease that afflicts DNA, which is the building blocks of our genes. (C) I learned about HIV in science class. (D) I learned that HIV is called a genetic disease, not because it is a disease transmitted by inheritance, but because it is a disease that afflicts DNA, which is the building blocks of our genes.

33. A student that scores in the 90th percentile on a standardized test like the SOL has scored how?

a)Better than 90 percent of his/her peers.

   b)Worse than 90 percent of his/her peers.
   c)Worse than 90 of his/her peers.
   d)Better than 90 of his/her peers.

34. Which of these is NOT a criticism of standardized testing?

a)It is unreliable.

   b)Its' results can be used by teachers and the educational system as a whole to improve their methods.
   c)It is racially biased because it asks questions that are unrelated to some students' culture.
   d)It puts unreasonable pressure on students and teachers to do well.

35. A teacher has just reviewed the results from this years SOL. She notices that even her students who received high scores in both the math and verbal seemed to fail to grasp long division. She should...

a)Focus on verbal instruction since the students did well in that area.

   b)Use the same verbal instruction method year after year since that seemed to work and reform her long division plans.
   c) Reteach the lesson in long division and find a reliable teacher whose students did well on that part of the test for some ideas on how to improve her instruction.
   d) Give up, these disadvantaged kids are incapable of learning anything anyway!

36. A quiet, hard working young Asian student Chris Young is getting farther and farther behind in his studies and has done poorly on the reading portion of his SOL. He refuses to go to after school help sessions and only socializes with other Asian students. All of the following might encourage this student to do better EXCEPT...

a)Give Chris a sheet of resources that offer online help to students with language barriers. Being online might reduce any embarrassment he may have in learning English as a second language if this is a problem he is encountering.

   b)Discuss his progress with his family. In some Asian cultures failure is seen as an embarrassment and Chris might not admit that he is having difficulty before it is too late.
   c)Create lesson plans that allow for group work so that Chris has a chance to socialize with different types of students and might be more comfortable with getting help.
   d)Ignore the issue Asian kids ALWAYS do better on things like standardized testing, this is obviously a failure of the test!

37. What governmental programs helped narrow the achievement gap in the 1970's and 1980's?

A. Head Start. B. No Child Left Behind. C. Title I D. Both A and C.

38. Why does the achievement gap exist?

A. Hispanic and African American students have many opportunities but usually choose not to take them. B. There are many reasons including test bias and environmental dynamics. C. White students are usually louder than the Hispanic and African American students and don't give them a chance to answer in class. D. None of the above.

39. You are the teacher of a third grade classroom with majority Hispanic students. You want to make your curriculum inclusive and interesting while working on skills for the standardized testing. What are some ideas?

A. Include books with stories about Hispanic children. B. Research the countries and cultures that the children represent. C. Regularly talk with and include the parents of the children that seem to have difficulty in the class. D. All of the above.

40. Using what you understand about achievement gaps, what are some situations that might deter good test scores?

A. A less than ideal sleeping situation because the child's father lost his job again and they are all sleeping in one room. The child falls asleep at his desk several times during the test. B. The child's alcoholic father tells him he will never amount to anything and does not try very hard on the test. C. The child is worried about where his family is going to sleep tonight and cannot concentrate during the test. D. All of the above.

Answer Key[edit]

1.C

2.D

3.D

4.C

5.A

6.B

7.A

8.A

9.C

10.B

11.C

12.C

13.A

14.C

15.C

16.D

17.B

18.C

19.B

20.B&D

21.D

22.C

23.B

24.B

25.B

26.D

27.B

28.C

29.A

30.B

31.A

32.D

33.A

34.B

35.C

36.D

37.D

38.B

39.D

40.D