Basic Physics of Nuclear Medicine/The Radioactive Decay Law MCQ

From Wikibooks, open books for an open world
Jump to: navigation, search
Point added for a correct answer:   
Points for a wrong answer:
Ignore the questions' coefficients:

1. 1 MBq is equal to:

1 billion decays per second
37 thousand, million curies
1 decay per second
1 million decays per second
Correct Answer - see Units of Radioactivity.

2. The Half Life of 99m-Tc is 6 hours. After how much time will one eighth of the radioactivity in a sample remain?

6 hours
12 hours
18 hours
Correct Answer - see Half Life.
24 hours

3. The Half Life is:

the reciprocal of the Decay Constant
the time taken for the number of radioactive nuclei to decrease by a factor of 2
Correct Answer - see Half Life.
the time taken for the number of radioactive nuclei to increase by a factor of 2
the Decay Constant multiplied by the natural logarithm of 2

4. The Decay Constant is a measure of:

only the number of alpha particles emitted
only the number of beta particles emitted
only the number of gamma rays emitted
none of the above
Correct Answer - see The Radioactive Decay Law.

5. If ln x = y, then:

ln y = x
exp y = x
Correct Answer - see The Radioactive Decay Law.
exp y = -x
exp -y = x

6. When the Half Life increases:

the Decay Constant increases
the Decay Constant decreases
Correct Answer - see Relationship between the Decay Constant and the Half Life.
the Decay Constant remains unchanged
none of the above happen

7. A linear relationship is obtained between the number of radioactive nuclei and time when it is plotted:

on a log-log graph
on a log-linear graph
Correct Answer - see The Radioactive Decay Law.
on a linear-linear graph
on a square-linear graph

8. The number of nuclei which decay between t and t+dt is proportional to:

the number of nuclei only
the time interval only
the quotient of the number of nuclei and the time interval
the product of the number of nuclei and the time interval
Correct Answer - see The Radioactive Decay Law.

9. The Radioactive Decay Law is expressed by:

an exponential function
Correct Answer - see The Radioactive Decay Law.
a logarithmic function
a sinusoidal function
a linear function

10. When the Decay Constant increases:

the Half Life decreases
Correct Answer - see Relationship between the Decay Constant and the Half Life.
the Half Life increases
the Half Life remains unchanged
none of the above happen

Your score is 0 / 0