Basic Physics of Nuclear Medicine/A&Nmcq

From Wikibooks, open books for an open world
Jump to: navigation, search
Point added for a correct answer:   
Points for a wrong answer:
Ignore the questions' coefficients:

1. Electrons are positioned:

inside the nucleus
outside the nucleus
Correct Answer - see Atomic Structure.
both inside and outside the nucleus
at all of the above locations

2. Mass Number is defined as:

the number of protons plus the number of neutrons in a nucleus
Correct Answer - see Classification of Nuclei.
the number of neutrons in a nucleus
the complement of the Atomic Number
the number of protons in a nucleus

3. An atom can be considered as consisting mostly of:

isotopes
empty space
Correct Answer - see Atomic Structure.
water
neutrons

4. The number of known isotopes is roughly:

5,000
2,500
Correct Answer - see Radioactivity
1,000
100

5. Atomic Number is defined as:

the inverse of the Mass Number
the number of protons plus the number of neutrons in a nucleus
the number of protons in a nucleus
Correct Answer - see Classification of Nuclei.
the number of neutrons in a nucleus

6. The radius of a nucleus is how much smaller than that of an atom:

10 times
100 times
1,000 times
10,000 times
Correct Answer - see Atomic Structure.

7. For an atom to be electrically neutral, the number of:

protons equals the number of electrons
Correct Answer - see The Nucleus.
neutrons equals the number of electrons
protons equals the number of neutrons
protons equals the number of nucleons

8. Nuclear binding energies are usually expressed in units of:

keV
MeV
Correct Answer - see Binding Energy.
joules
eV

9. The Hydrogen-3 nucleus (also called Tritium) consists of:

two neutrons and one proton
Correct Answer - see Classification of Nuclei.
two protons and one neutron
two neutrons and two protons
two neutrons and no protons

10. Isotopes are nuclei with:

same A and Z
same Z, different A
Correct Answer - see Classification of Nuclei.
same A, different Z
Z greater than A

11. Radioactivity is the process of:

an unstable nucleus becoming stable
Correct Answer - see Nuclear Stability.
an electron moving to a higher energy shell
an electron moving to a lower energy shell
a stable nucleus becoming unstable

12. The number of protons in a nucleus is expressed by the symbol:

A
Z
Correct Answer - see Classification of Nuclei.
X
M

13. How many neutrons are in a Uranium-235 nucleus?

235
146
92
143
Correct Answer - see Classification of Nuclei.

14. The two main parts of an atom are called:

nucleus and protons
atom and molecule
molecule and electron
none of the above
Correct Answer - see Atomic Structure.

15. Which of the following is the smallest?

a molecule
an atom
a nucleus
an electron
Correct Answer - see Atomic Structure.

16. Which one of the following is a nucleon?

proton
Correct Answer - see Atomic Structure.
electron
nucleus
molecule

17. One Atomic Mass Unit is about:

one millionth of a gram
one million, millionth of a gram
one million, million, millionth of a gram
one million, million, million, millionth of a gram
Correct Answer - see Atomic Mass Unit.

18. In the symbol Cs-137, the number 137 represents:

the mass number
Correct Answer - see Classification of Nuclei.
the number of electrons
the atomic number
Avagadro's number

Your score is 0 / 0