User:Paralines OT

From Wikibooks, open books for an open world
Jump to navigation Jump to search

Onderwijstechnologie – Prof. Questier/ Ass. Bruno Van Bogaert Academiejaar 2012-2013


Stephan Dierickx - Blearta Jashari - Ewald Lobbestael - Tine Schepers - Nikol Wellens


RAPPORT Groepswerk Onderwijstechnologie

“Bouwen op de schouders van reuzen”

parallelle tijdlijnen


1. Inleiding en voorstelling van de groepsleden


Naar aanleiding van de opdracht voor het vak ‘Onderwijstechnologie’ hebben wij besloten om ons te richten op parallelle tijdsbalken. Reden hiervoor is vrij logisch: hoewel in veel jaarplannen van de leerlingen verwacht wordt dat hij of zij in staat is gegevens in tijd en ruimte te plaatsen, merkten we dat tijdsbalken voornamelijk met het vak geschiedenis geassocieerd worden.


Leerlingen worden zelfs in het secundair onderwijs vaak bedolven onder informatie, maar er zijn ons inziens te weinig tools voorhanden om hen deze praktisch te laten verwerken. Zo zal een leerling teksten van Shakespeare lezen in de Engelse les, Voltaire onder de neus geschoven krijgen om zijn kennis Frans aan te scherpen en voor het vak Nederlands zich mogen buigen over ‘Van den Vos Reynaert’. Vraag diezelfde leerling om de auteurs of de werken chronologisch te ordenen en ze te associëren met de historische periode en dan merken we dat de leerlingen daarvoor geen praktische tools aangereikt krijgen.


Toen we aan het brainstormen waren, kwamen veel voorbeelden tot stand: “hoe kan een leerling visueel begrijpen dat de barok in de muziek zich vroeger ontwikkelde dan in de architectuur”. Leerlingen in het eerste jaar van de eerste graad (B-stroom) moeten een tijdsbalk maken van hun eigen leven, maar kunnen hun geboortedatum niet associëren met bijv. het ontstaan van Windows 2000.


Onze groep bestaat uit Stephan Dierickx (filosoof), Blearta Jashari (kunstwetenschapper), Ewald Lobbestael (historicus), Tine Schepers (communicatiewetenschapper) en Nikol Wellens (muziekwetenschapper).



� 2. Doelstelling


Het is onze bedoeling kritisch na te denken over een tool waarbij leraars en leerlingen samen kunnen werken aan tijdsbalken; waarbij tijdlijnen parallel getoond kunnen worden zodat vergelijking makkelijker wordt (en daarmee ook peer-en coevaluatie objectiever gemaakt wordt).


Aangezien er al tientallen tijdlijnentools bestaan, kunnen wij verder bouwen ‘op de schouders van reuzen’. In de loop van ons onderzoek merkten we dat er een gelijkaardig onderzoek loopt aan de UGent. Hun focus ligt daarbij op de eerstejaarsstudenten geschiedenis en de studenten die de lerarenopleiding volgen.


Het is echter wel duidelijk dat een dergelijke tool ontwerpen niet zo eenvoudig is. Veel programmeurs hebben zich al hieraan gewaagd, maar slaagden er niet in het publiek te overtuigen van de meerwaarde van hun tool. Zo zijn tools als Magic Studio, Memolane, Mnemograph (werd Timeglider), Our Story en Life haps nu offline. Maar anderen blijven het proberen. Zo vonden we de nieuwe website van TimeLine Project onder constructie (sinds 21 februari 2013) via timeline.sourceforge.net.


Omdat niemand van ons technologisch genoeg onderlegd is, kunnen wij de tool zelf niet maken. Wij schrijven de technische specificaties uit voor een tool gericht op het opstellen van parallelle tijdsbalken die zowel leerling- als leerkrachtgericht is.


Hieronder vindt u onze parameters waarmee wij de bestaande tools gescreend hebben.

Inhoudelijke parameters

A. Leerlinggericht: · De leerling moet samen met andere leerlingen aan 1 tijdsbalk kunnen werken (dit bestaat al). · De leerling moet toegang krijgen tot alle tijdsbalken van alle vakken van zijn jaar/graad. Via aanvinkknoppen kan hij/zij die tijdsbalken dan parallel zien (bijv. De thematische tijdsbalk: ‘Ontwikkeling van het vliegtuig’ parallel met de thematische tijdsbalk ‘ontwikkeling van de auto’ en de thematische tijdsbalk: ‘ontwikkeling van de computer’.) (Dit is ons inziens nog onbestaande, althans in een open source vorm).

B. Leerkrachtgericht: · Leerkrachten maken voor hun vak zowel vak- als themagebonden tijdsbalken. De inhoud van de vakgebonden tijdsbalken wordt bepaald door de leerplannen. (dit bestaat al). · Leerkrachten kunnen tijdsbalken van verschillende vakken parallel projecteren. Zodoende kunnen ze echt vakoverschrijdend werken. (bijv. de barok in de architectuur duurt langer dan de barok in de muziek. Door dit parallel te projecteren, is het voor de leerkracht makkelijker om dit duidelijk te maken aan de leerlingen en voor de leerlingen die visueel ingesteld zijn om die informatie snel te verwerken). (deze functie hebben wij nog niet in open source aangetroffen). · Leerkrachten kunnen de tijdsbalken die de leerlingen gemaakt hebt altijd bekijken (dit bestaat al). · De leerkrachten kunnen de tijdsbalken die de leerlingen gemaakt hebben, parallel projecteren. Op die manier wordt peer-assessment op klasniveau mogelijk gemaakt. (dit bestaat zover wij gevonden hebben niet op open source niveau).

Technische parameters

A. algemeen · de tool moet zo geschreven zijn dat hij op alle computers draait · de informatie moet open source zijn · de tijdsbalken moeten makkelijk geordend kunnen worden (bijv: eerst graadsgebonden, dan vakgebonden) · ongeacht het verschil in hoeveelheid van de info, moeten de tijdsbalken die vergeleken worden, eenzelfde lengte voor eenzelfde periode aannemen. · moet in het Nederlands zijn · moet makkelijk bruikbaar zijn (ook voor leerlingen van een BSO)

B. Leerlinggericht · leerlingen moeten geen individuele account aanmaken, maar kunnen dit per klas verkrijgen a.d.h.v. een paswoord of via de log-in van de leerkracht.

C. Leerkrachtgericht Iedere leerkracht moet zelf kunnen aanvinken welke tijdsbalken kunnen gewijzigd worden door de leerlingen en welke niet. Ook beslist de leerkracht wanneer een tijdsbalk publiek zichtbaar gemaakt wordt voor de andere leerlingen van de klas en/of de school en/of het hele net. (bvb. Tijdsbalken gemaakt door een andere klas).


Visuele parameters:

Op visueel vlak, gaan we na in hoeverre de tool aanspreekt op basis van de mogelijkheden tot personaliseren (kleuren/grafieken/banner), in hoeverre de tool overzichtelijk is, en in welke mate deze voldoende publiek (leerkracht/leerling en particulieren) aantrekt opdat de tool op lange termijn kan standhouden. Bij ons vooronderzoek bleek immers dat programma’s om tijdsbalken te maken zoals Magic Studio, Memolane, Our Story en Life haps nu offline zijn.




� 3. Leertechnische toepassing


Binnen de vakoverschrijdende eindtermen, staat onder context 7: “leerlingen illustreren de wederzijdse beïnvloeding van kunst, cultuur en techniek, politiek, economie, wetenschappen en levensbeschouwing”. Vanuit de onderwijsoverheden wordt onze doelstelling aangemoedigd, alleen bestaat de tool (nog) niet.


Het werk van de Amerikaanse cognitief socioloog Eviatar Zerubavel, draagt bij aan de notie ‘collectief geheugen’ als basis voor zijn verklaring van het belang van oorsprongsmythen bij het definiëren van een gemeenschap of het rechtvaardigen van politieke regimes. Tijdlijnen en oorsprongsmythes hebben een mobiliserend effect, hoe verder men kan terug gaan in de tijd, des te groter het respect men denkt te kunnen verkrijgen. Kennis, uitdieping en bijstelling van herinneringsculturen dragen bij tot de articulatie van identiteit en verbondenheid én relativeert politieke claims op grond van historische prioriteit. [BRON: Eviatar Zerubavel, Time Maps, Collective Memory and the Social Shape of the Past, Chicago 2003, p.101 en p. 105]


‘Er zijn verschillende manieren – en geen enkele is beter of natuurlijker dan een andere – om het verleden te verknippen. Elk systeem van periodisering is onvermijdelijk sociaal bepaald; immers, ons vermogen om de historische ‘keerpunten’ waar te nemen die de ene periode van de andere scheiden, is het resultaat van onze socialisatie binnen een specifieke traditie om het verleden te versnijden. Met andere woorden, we moeten mnemonisch gesocialiseerd worden om bepaalde historische gebeurtenissen als gewichtige ‘keerpunten’ te kunnen zien. We leren bijvoorbeeld om de ‘reformatie’ te beschouwen als een proces dat begon met Maarten Luther in 1517, in plaats van met John Wyclif in de jaren 1370. Bovendien leren we, vanuit een uitgesproken westerse kijk op de dingen, ons het jaar 476 in te prenten als het eindpunt van het Romeinse Rijk, terwijl dat Rijk in Byzantium nog 977 jaar standhield.’ [BRON: E. Zerubavel, p. 96-97, bovenstaand citaat is uit de vertaling van Lise Gosseye, 2007, http://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/3166, geraadpleegd op 24/04/2013]


Hij besluit zijn onderzoek met de conclusie dat uitsluitend een kijk vanuit verschillende perspectieven op meerdere ‘time maps’ tegelijk ons een volledig beeld van de meerlagige en veelzijdige sociale topografie van het verleden kan bieden [E. Zerubavel, p. 110.] Zijn werk is een rijk onderbouwd pleidooi voor het belang van het erkennen van tegenstrijdheden en afwijkingen in het vormgeven van de geschiedenis en ons collectief geheugen.

4. Analyse van bestaande tijdsbalken-applicaties

Het aantal bestaande software beschikbaar op het net, is vrij groot maar ook zeer verdeeld in de manier van gebruik van de tijdsbalken. De ene software is een tool om je agenda te plannen, of evenementen in te kaarten, de andere gaat over een soort van videoreportage in chronologische volgorde, en enkele richten zich- al dan niet terecht - op een applicatie binnen het onderwijs. Onderstaand vindt u een verdeling van de onderzochte tools, waarin elk groepslid een resem applicaties heeft geanalyseerd. Zoals eerder vermeld, analyseren we elke tool op de besproken parameters, zijnde de inhoudelijke, technische en visuele aspecten, en gaan we na in hoeverre zij daar eerder positief al dan niet negatief op scoren.


Verdeling

Ewald : Beedocs, Memolane, Smart draw, Teach-nology, TimeliApp, Timeline (verite), TimeRime, When in time, Xtimeline

Nikol : Dipity, Free Timeline Maker, Smarthistory Khanacademy, Tiki-Toki, Timeglider, Twiki, widget SIMILE Timeline

Tine : Capzels, Google news timelines, Ligne du Temps, Preceden, Timelinemaker, Timelinemaker in PPT

Blearta : Expert Learners, Our timelines, Softschools, Timeline learning tools, Timelineproject

Stefan: Long now foundation, Read write think, Timetoast