Foundations and Assessment of Education/Edition 1/Foundations Table of Contents/Chapter 11/Chapter Review

From Wikibooks, open books for an open world
Jump to navigation Jump to search

Classroom Management Review

Learning Targets


Readers should be able to:

    Identify characteristics from the interventionist discipline model.
    Identify characteristics from the non-interventionist discipline model.
    Identify characteristics from the interactionalist discipline model.
    Choose the most effective discipline model depending on the circumstances of the classroom.
    Identify effective technology used for classroom management.
    Describe the characteristics, theories, and arguments associated with intrinsic and extrinsic motivation.
    Identify the different types of educational practices associated with classroom management: positive discipline, negative discipline, cooperative learning and brain based learning.
    Define the key ideas outlined in the locus of control praise debate.
    Identify areas of classroom management.
    Identify ways to deal with disruptive students.
    Discuss the two main arguments for and against brain base education.
    Understand how to apply lessons from brain-based learning research to classroom settings.
    Understand the difference between reward and punishment.
    Identify different methods of rewarding a student.
    Identify different methods of punishing a student.
    Differentiate between intelligence and effort praise and identify which one is more effective in a classroom setting.
    Provide reasons why praising a student is important.
    Describe and provide examples of Self-Determination Theory.

Multiple Choice Questions


1. According to Buckley and Cooper, teaching is divided into two parts: instruction and?

    A. Guidance
    B. Leadership
    C. Provision
    D. Management

2. In Rudolph Dreikurs four theories behind misbehavior, which of the following does NOT apply?

    A. Revenge
    B. The struggle for power
    C. Pupil is hungry
    D. Uses disability as an excuse

3. Which is the best example of an interventionist?

    A. Modifies behavior through reinforcement
    B. Provides minimal authority
    C. Empathizes with the student
    D. More willing to compromise

4. Mrs. Smith observes Susie continuing to talk when she asks her not to. Mrs. Smith gives Susie a visual cue, and proceeds to praise the students for sitting quietly. This situation best exemplifies what discipline model?

    A. Interactionalist
    B. Non-interventionist
    C. Rationalist
    D. Interventionist

5. In Dr. Mitchem's BE PROACTIVE Strategy Steps, what is the "P" representative of?

    A. Practice learning techniques
    B. Pair students with partners
    C. Peaceful relations in the classroom
    D. Praise appropriate behaviors

6. Which answer indicates a reason for a disciplinary deficit?

    A. Bullying
    B. Counselor conversations
    C. Parental discipline
    D. Sexual maturity

7. Mrs. Combs has trouble communicating with her students and constantly complains about losing assignments when students hand them in. Which software system would aid Mrs. Combs in her dilemma?

    A. LanSchool
    B. Moodle
    C. Perfect Teach
    D. Zoomba

8. What type of learning is focused on students working in small groups together?

    A. Brain Based Learning
    B. Cooperative Learning
    C. Locus of Control
    D. Self Determination Theory

9. What type of discipline is focused on giving praise and reinforcing desirable behaviors?

    A. Extrinsic motivation
    B. Intrinsic motivation
    C. Negative discipline
    D. Positive disciplines

10. Susie is given two gold stars for her work on her short story about the seasons in weather. What kind of motivation is Susie receiving?

    A. Extrinsic motivation
    B. Intrinsic motivation
    C. Locus of control
    D. Positive discipline

11. Ted is constantly acting up in class. He consistently runs around the room and speaks out of turn in class. His teacher decides to take away recess as a punishment for his behavior. What kind of discipline is Ted's teacher enforcing?

    A. Extrinsic motivation
    B. Locus of control
    C. Negative discipline
    D. Positive discipline

12. Which is one of the four areas of classroom management?

    A. Begin class on time
    B. Being mobile in classroom
    C. Establishing classroom climate
    D. Grade assignments ASAP

13. Which is NOT a way to deal with disruptive students?

    A. Apply practical discipline
    B. Arguing with students
    C. Know your students
    D. Use school resources

14. In class, Mason is talking and not paying attention. What would you do?

    A. Call his name and humiliate him
    B. Call on him to read next sentence/paragraph
    C. Ignore him and keep on teaching
    D. Threaten him to be quiet

15. During storytime Gayle will not sit still she is distracting other students. You should?

    A. Allow her to keep disrupting class in order to not make it worse
    B. Keep telling her to sit down
    C. Let her help you hold book
    D. Make her leave room

16. Beth and Mark are students in a classroom. Beth is showing Mark how to add 7+5 together by using the stringer method 5+5+2. What active learning strategy is being used here?

    A. Debates
    B. Lecture
    C. Peer Teaching
    D. Short lecture and exercise to follow

17. Mrs. Jones, a teacher in the 4th grade, gave a 10 minute lesson on dividing numbers. After the lesson, students were given division problems to solve. Mrs. Jones reviewed their answers, answered their questions, and summarized what they learned. What active learning strategy is being used here?

    A. Case Studies
    B. Lecture
    C. Portfolio
    D. Short Lecture, Exerice, Review

18. In the early 1900s, Pittsburgh, Pennsylvania had major air pollution problems. The Pittsburgh sky always looked gray during the day. Each student is to research Pittsburgh's air pollution problems in the early 1900s and come up with solutions to clean Pittsburgh's air. What active learning strategy is being used here?

    A. Case Studies
    B. Debates
    C. Cooperative Learning
    D. Short Lecture, Exercise, Review

19. Mr. Smith, the 5th grade teacher divided his 20 students into 4 groups. Each group is to research Virginia's Civil War battles. Students may use their textbooks or the internet for research. Each group will present an oral and written report covering all battles. Fifty percent of each student's grade will come from the oral and written report. The other fifty percent of the student's grade will come from the student's individual work in the group's project. What active learning strategy is being used here?

    A. Debates
    B. Case Studies
    C. Cooperative Learning
    D. Role Playing

20. After students in Mr. Smith's 4th grade class completed their group assignment on Civil War battles, each student wrote a personal paper reflecting on what they learned. What active learning strategy is being used here?

    A. Case Studies
    B. Cooperative Learning
    C. Journals
    D. Simulations

21. An example of Mutual Respect is?

    A. Teachers fill you up with their rules
    B. Students never trust anyone over thirty
    C. Nobody respects the rules
    D. Everybody respects the rules

22. The United States is one of the few industrialized countries to?

    A. Allow corporal punishment in schools
    B. Outlaw paddling and spanking in school
    C. Insist on mutual respect between teachers and students
    D. Outlaw corporal punishment

23. Some research suggests that corporal punishment in schools?

    A. Is the Preventive Method of education
    B. Makes teaching easier
    C. Incites anger and violence
    D. Stops all bad behavior in schools

24. Mutual respect requires that teachers?

    A. Treat students as robots whose only function is to be controlled and manipulated for their own good
    B. Leave those kids alone
    C. Debate over who coined the phrase "Never trust anyone over thirty!"
    D. See students as valuable resources with worthwhile ideas and skills

25. Which of the following is not a characteristic of brain based teaching?

    A. The brain responds better in a natural environment.
    B. Humans learn to survive.
    C. Atmosphere has no bearing on learning.
    D. The environment must be compatible to the way one learns.

26. Most scientist agree that brain based learning research...

    A. Is solid and conclusive research to integrate into the classroom
    B. Has no place in the classroom because it is just a fad
    C. Has made many strides but still in its early stages of development
    D. Is the wave of the future and teachers need to learn all they can about it

27. Which of these methods is NOT a beneficial method of punishment?

    A. Students must write about their misbehavior
    B. Teachers give corrective comments following a students misbehavior
    C. Slapping a student on the back of the hand with a ruler
    D. Modeling an example that show students the correct way of acting in the classroom

28. What type of games could be used as a method of rewarding, yet still be used in an educational manner?

    A. Telling stories using a flannel board
    B. Putting marbles in a jar due to good behavior and using them for a classroom prize
    C. Building educational objects out of clay
    D. All of the above

29. A student is misbehaving while you are trying to teach a lesson. What is the best way to handle the situation?

    A. Ignore the behavior
    B. Stop your lesson and yell at the student to stop
    C. Politely ask the student to stop any misbehavior and have the student write why he or she misbehaved
    D. Bribe the student to behave by offering candy for good behavior

30. Which is the correct definition for intelligence praise?

    A. When a teacher emphasizes to a student that they did well because they are smart
    B. When a teacher emphasizes the student's success because of their hard work
    C. When a teacher emphasizes the student's success because of teamwork
    D. When a teacher emphasizes to a student that they did well because they were intelligent enough to ask the teacher for help

31. Which is the correct definition for effort praise?

    A. When a teacher emphasizes to a student that they did well because they were intelligent enough to ask the teacher for help
    B. When a teacher emphasizes to a student that they did well because they are smart
    C. When a teacher emphasizes the student's success because of teamwork
    D. When a teacher emphasizes the student's success because of their hard work

32. Michelle turns in an assignment and her teacher tells her, "Your research was excellent, Good work." The following week Michelle works really hard on her next research paper to impress her teacher as she had in the past. What type of praise did Michelle's teacher give her?

    A. Effective praise
    B. Encouragement praise
    C. Dependence praise
    D. Motivation praise

33. Alex is in the third grade. Alex turned in his journal entry to his teacher and she gave him a tootsie roll and said, "There were no grammar errors in your journal entry today, you did great!"€ The next day, Alex rushes to complete his journal entry hoping he earns a piece of candy. Which answer BEST describes the type of behavior Alex is demonstrating?

    A. Alex has an intrinsic desire to do his best work
    B. Alex has become dependent on a reward for his work
    C. Alex has developed a "get it over with" attitude towards his work
    D. Alex wants to prove to his teacher how smart he is by finishing his work first

34. According to the Self-Determination Theory, which of the following is NOT one of the basic needs:

    A. The need to be part of a group
    B. The need to express yourself
    C. The need to have a certain amount of control
    D. The need to feel competent

35. Mrs. Jenkins has noticed that Kevin is not participating in the classroom activities. He seems to prefer solitary activities and never raises his hands or talks to his classmates. She is concerned that he feels isolated or alone. Which basic need could be unmet in Kevin, according to the Self-Determination Theory?

    A. Autonomy
    B. Belonging
    C. Communication
    D. Competence

36. At the end of each student presentation, Mr. Oliver asks the entire class to cheer for the presenter. This could be an example of:

    A. Intrinsic Motivation
    B. Extrinsic Motivation
    C. Neither
    D. Both A & B

Answer Key


1.D 2.C 3.A 4.B 5.D 6.C 7.B 8.B 9.D 10.A 11.C 12.C 13.B 14.B 15.C 16.C 17.D 18.A 19.C 20.C 21.D 22.A 23.C 24.D 25.C 26.C 27.C 28.D 29.C 30.A 31.D 32.A 33.B 34.B 35.B 36.B

Nav Arrow Blue Right.gif Rate This! Nav Arrow Blue Left.gif