Foundations and Assessment of Education/Edition 1/Foundations Table of Contents/Chapter 1/Chapter Review

From Wikibooks, open books for an open world
Jump to navigation Jump to search
style="background-color: #CCFFFF;

border: solid 10px #0033FF; padding: 1em;" valign=center |

Educator as a Professional: Chapter Review

Chapter Summary


Teachers face many challenges throughout their career. However, things such as passion and love keep them going strong. Others, based on various reasons, decide to leave the profession. You would think that after completing the long and rigorous process to become a teacher no one would quit, but they do. Some say teachers are miracle workers while others believe that teaching isn't a profession. After reading these articles what are your conclusions about a teacher?

Learning Targets


- Reader should be able to identify key factors that influence a teacher's decision to stop teaching.

- Reader should be able to identify the effects of low teacher retention.

- Reader should be able to identify ways by which states and schools can boost teacher retention.

- Reader should be able to identify what makes a good teacher.

- Reader should be able to describe the tests that one is required to take prior to becoming a teacher.

- Reader should be able to describe the standards of a highly qualified teacher, in the eyes of the US Department of Education.

- Reader should be able to identify examples of recent changes in No Child Left Behind (NCLB), to the defenition of a highly qualified teacher.

- Reader should be to describe the advantages and disadvantages of non-traditional educators.

- Reader should be able to list creative methods and techniques.

- Reader should be able to identify test material on Praxis I.

Multiple Choice Questions


1) How does the average salary of a teacher compare to that of a teacher who is just beginning?

A. Greater

B. Less

C. Much greater

D. Much smaller

2) Beth Ashfield speaks animately about why she teaches. What emotion shows through when she speaks of her reasons?

A. Aggression

B. Concern

C. Interest

D. Passion

3) Explain what the teachers of 'high-challenge' urban schools provide to the students that they teach?

A. Compassion and advice

B. Encouragement and direction

C. Encouragement and support

D. Safety and security

4) The classroom can become a platform for leanring and growing for students. Teachers can bring their own flair to the class. What flair did Paul Keogn bring to the class and did the students respond well to it?

A. Entertaining; the students hated it

B. Entertainging; the students loved it

C. Singing; the students hated it

D. Singing; the students loved it

5) What feedback rewards teachers the most?

A. Plaques and signs of honor

B. Support from the PTA

C. Teacher Appreciation Week

D. Witnessing students succeed

6) What is the retention rate of new teachers after 5 years of teaching?

A. 47%

B. 51%

C. 61%

D. 67%

7) What is the most influential factor affecting teacher's decisions to leave the profession?

A. Personal circumstances

B. Salary

C. Salary gap

D. Workload

8) Susan is thinking of leaving the teaching profession because she feels like she has no one to give her advice, instruct her on classroom management, and provide assistance to her. What would most likely influence her to continue to teaching?

A. A bonus

B. Health insurance

C. Mentoring

D. Peer evaluations

9) John has noticed a high level of employee turnover at his son's school. What may this be concerning to John?

A. It shows there may be a problem with how well his son's school runs and functions.

B. It shows that teachers hate their jobs.

C. It shows that the students cause teachers to quit.

D. It shows that his son is not receiving the proper education.

10) Why people do not see teaching as a profession?

A. Low wages

B. Poor training

C. Summers off

D. Teachers not communicating

11) Angela loved to dance. She especially liked ballet and knew she wanted to concentrate on that style of dance while she was growing up. When she became old enough she tried out for the American Ballet in New York City. She got the role as Victoria Page in the famous ballet The Red Shoes. Angela gets a weekly salary for what she loves to do most in life, which is ballet dancing. According to the Wikibook article, Angela is now considered a person who has

A. A job performing ballet

B. A neat hobby

C. A professional career

D. An exciting pass time

12) Profession as a noun is defined as?

A. A person who teaches or instructs useful information.

B. A person who speaks about what they are educated in.

C. A person or thing that leads and develops ideas and skills.

D. A vocation requiring knowledge of some department of learning or science.

13) Instead of entering a career in education, many colleges graduates are choosing to enter a ___________ and a career that they will have competitive wages and gain rewards.

A. Higher-paying job

B. Job that involves traveling

C. Job that involves working with animals

D. Job that involves long hours

14) Education systems as well as teachers should take steps to handle the responsibility of teachers being professional in the classroom. Which answer listed below is NOT one of these steps?

A. Give good benefits

B. Maintain schools properly

C. Pay teachers adequately

D. Treat teachers with respectGive

15) It is Mrs.Foreman's first year teaching fifth grade and she is shocked when one of students accidently drops a cigarette on the floor. She never would have expected this and she doesn't even know how to begin to remedy this problem. This sceanario is an example of what issue?

A. Gender

B. Digital Divide

C. Diversity

D. Technology

16) Why do some people believe that institutions do more than adequate job at educating teachers?

A. They hand them a diploma.

B. They teach them building blocks which teachers can then mold and apply in different situations.

C. They teach them everything they will ever need to know.

D. They understand the students.

17) Why is it important for teachers to be aware of social issues prevalent to their students area and age group?

A. So that teachers make sure to ignore those issues completely.

B. So that teachers are able to understand the notes they find in desks.

C. So that teachers are able to connect with their students and figure out a style of teaching and interacting that will best benefit the student.

D. So that teachers have authority over their classroom.

18) How can you bridge the gap between ideal and reality?

A. Choose your school district carefully.

B. Research the social issues that children in you intended age group and area are dealing with.

C. Use only the materials proided to you by your university or institution.

D. Use only government materials provide on the web.

19) According to Dr. Richard Reis, what is the top priority of what makes a good teacher?

A. The teacher should be on time

B. The teacher should be engaging

C. The teacher must want to be a good teacher

D. The teacher must a good listener

20) What three skills are tested in the Praxis 1?

A. Reading, math, and geometric figures

B. Reading, writing, and math

C. Math, history, and reading

D. Science, English, and math

21) What type of degree do you need to become a teacher?

A. Bachelor's

B. Masters

C. Only B

D. None of the Above

22) You want to pursue a more options for your career in education and you already have your Master's Degree, what choices do you have?

A. Go back to school for a PhD

B. See what you can do in your community and volunteer

C. Travel abroad and teach

D. All of the above

23) Which of the following is part of the US Department of Educations definition of a "Highly Qualified" teacher?

A. Must be American

B. Must have majored in the subject that you teach

C. Must hold a masters degree

D. Must prove that you know the subject that you teach

24) Stacy has her Bachelors degree in Math, and a Masters in Teaching. Which of the following outlets would she contact if she wants to apply for teacher certification in Virginia?

A. The City Council/County Board

B. The Principal

C. The State Dept. of Education

D. The School Board the Principal

25) Headmaster Johnson does not care if his teachers have a degree of any sort. He most likely works at a

A. Private School

B. Public Elementary School

C. Public High School

D. US Army Based Middle School

26) What is another name for non-traditional educators? (Hint: A term coined by Payne)

A. Classroom teacher

B. Field officers

C. Field teachers

D. Substitute teacher

27) A large school group arrives to Jamestown for a visit to this historic first settlement. The group of 90 students were only able to travel with 3 teachers and one adult parent of a student. When the adults discussed how they will split up the students into smaller group activities, the one parent admitted that they were not comfortable leading a group of students alone. This meant that there would be groups of 20 children each. Which of the following statements will be true?

A. The large groups of children will retain more new information.

B. The large groups of children will have no impact on their retention of the new information.

C. The large groups of children will retain less information.

D. None of the above.

28) Which of the following situations would be the best way for a field teacher to go about getting feedback after a class presentation?

A. The field teacher contacts the classroom teacher by phone.

B. The field teacher contacts each student's parent by phone for an interview.

C. The field teacher gives the classroom teacher questionnaires to be completed immediately following the presentation and offers to pick up the completed questionnaires in 3 days.

D. The field teacher gives an oral exam after the presentation.

Answer Key


1) A

2) D

3) D

4) D

5) D

6) C

7) D

8) C

9) A

10) A

11) C

12) D

13) A

14) A

15) C

16) B

17) C

18) B

19) C

20) B

21) A

22) D

23) D

24) C

25) A

26) C

27) C

28) C

Nav Arrow Blue Right.gif Rate This! Nav Arrow Blue Left.gif