Μαθαίνοντας το Wordpress

Από Βικιβιβλία

Βασικές έννοιες[επεξεργασία]

Τι είναι ένα ιστολόγιο; Πρόκειται για μια κατηγορία ιστοτόπου που λειτουργεί σαν διαδικτυακό ημερολόγιο . Όπως σε ένα ημερολόγιο έτσι και στο ιστολόγιο καταχωρείς σκέψεις,εικόνες και τις συσχετίζεις με μια ημερομηνία. Η διαφορά έγκειται ότι σε ένα ιστολόγιο οι καταχωρήσεις σου είναι δημόσιες και μπορεί να τις δει ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου.

Τι είναι το wordpress ; Το wordpress είναι ελλακ (ελεύθερο και ανοιχτό) λογισμικό διαχειρίσης ιστολογίου.

Τι είναι η wordpress.com; Η WordPress.com είναι εταιρεία φιλοξενίας ιστολογίων wordpress, στην οποία συμμετέχουν και οι δημιουργοί του wordpress. Για ιστολόγια με βασική λειτουργικότητα η φιλοξενία είναι δωρέων. Όμως αν θέλετε να έχετε δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης-ρύθμισης του ιστολογίου σας πρέπει να πληρώσετε συνδρομή.

Επίσης για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας παρέχεται από το Σχολικό δίκτυο δυνατότητα φιλοξενίας ενός wordpress ιστολογίου εντελώς δωρεάν.

Δημιουργία ιστολογίου[επεξεργασία]

Δυο είναι οι γενικές περιπτώσεις.

  • Δημιουργούμε το ιστολόγιο στο wordpress.com
  • Εφόσον έχουμε webhosting μπορούμε να εγκαταστήσουμε το wordpress

Ιστότοπος στο wordpress.com[επεξεργασία]

Τα πλεονεκτήματα είναι ποιό γρήγορο στήσιμο. Τα μειονεκτήματα είναι λιγότερες επιλογές στα θέματα,στη ρύθμιση των θεμάτων ,αφού δεν μπορείτε να αλλάξετε τα φύλλα στύλ δηλαδή πχ τη γραμματοσειρά!.

Βασική Λειτουργικότητα[επεξεργασία]

Ένας ιστότοπος τύπου ιστολογίου προσφέρει στους εγγεγραμμένους τους χρήστες :

  • Τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν ένα άρθρο Αν ένα μέλος έχει τον ρόλο της Συνεργάτιδας(-η) το άρθρο της θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από διαχειριστή.
  • Τη δυνατότητα να υποβάλουν σχόλιο σε ένα υπάρχον άρθρο. Η προκαθορισμένη και αρχική ρύθμιση είναι να μπορεί να υποβάλει σχόλια ο οποιοσδήποτε αλλά μπορεί ο διαχειριστής να δώσει αυτό το δικαίωμα μόνο στα μέλη . Επίσης ο διαχειριστής μπορεί να ορίσει ότι κάθε σχόλιο θα μπορεί να δημοσιεύεται μόνο κατόπιν έγκρισής του .


Σχόλια[επεξεργασία]

Στην προκαθορισμένη και αρχική λειτουργία ενός wordpress ιστολογίου μπορεί να υποβάλει σχόλια η κάθε επισκέπτρια. Όμως η διαχειρίστρια μπορεί να ρυθμίσει το ιστολόγιο ώστε μόνο τα μέλη να έχουν αυτό το δικαίωμα. Ακόμα μπορεί να ρυθμίσει τα σχόλια να μη δημοσιεύονται αν δεν τα εγκρίνει.

Οι σχετικές των σχολίων ρυθμίσεις γίνονται από το διαχειριστή από τη σελίδα της διαχείρισης -> Ρυθμίσεις -> Συζήτηση

Μέλη[επεξεργασία]

Όλοι οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να επισκεπτούν το ιστολόγιο σου και να διαβάσουν τις καταχωρίσεις του και τα σχόλια αυτών αλλά μόνο τα μέλη του μπορούν να δημοσιεύσουν ύλη σ'αυτό. Ο διαχειριστής είναι αυτός που θα προσθέσει μέλη στο ιστολόγιο και θα δώσει ρόλους σ'αυτά.

Ένα ιστολόγιο wordpress μπορεί να έχει παραπάνω του ενός μέλη. Κάθε μέλος διαθέτει ένα όνομα χρήση και ένα συνθηματικό με τα οποία μπορεί να συνδεθεί στο ιστολόγιο. Εφόσον συνδεθεί μπορεί ανάλογα με το ρόλο που του έχει απονεμηθεί να εκτελέσει κάποιες ενέργειες.

Οι ρόλοι του wordpress και η σημασία τους:

  • Administrator (Διαχειρίστρια). Η διαχειρίστρια έχει το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο στον ιστότοπο , στα άρθρα/σελίδες, σχόλια, ρυθμίσεις, θέμα, χρήστες-μέλη κτλ. Επίσης μπορεί να σβήσει και τον ιστότοπο.
  • Editor (Συντάκτρια)  : Μια συντάκτρια μπορεί να δημοσιεύσει , επεξεργαστεί και να σβήσει οποιοδήποτε δημοσίευση/σελίδα , να διαχειριστεί τα σχόλια, να διαχειριστεί κατηγορίες,ετικέτες και συνδέσμους και να ανεβάσει εικόνες/αρχεία.
  • Author (Συγγραφέας) : Μια συγγραφέας μπορεί να δημοσιεύσει , επεξεργαστεί και να σβήσει τα δικά της άρθρα και να ανεβάσει εικόνες/αρχεία.
  • Contributor (Συνεργάτιδα) : Μία συνεργάτιδα μπορεί να επεξεργαστεί τα δικά της άρθρα αλλά δεν μπορεί να τα δημοσιεύσει. Τα άρθρα της πρέπει να εγκριθούν από το διαχειριστή. Από τη στιγμή που δημοσιευτούν δεν μπορεί να τα αλλάξει. Τέλος δεν μπορεί να ανεβάσει εικόνες/αρχεία.

Αλλαγή ρόλου[επεξεργασία]

Η διαχειρίστρια μπορεί να αλλάξει το ρόλο ενός μέλους από τη σελίδα διαχείρισης και το μενού Μέλη , από τη λίστα των μελών που θα εμφανιστεί στα δεξιά να επιλέξει τα μέλη που θέλει να αλλάξει το ρόλο τους κάνοντας κλικ στο κουτάκι αριστερά του κάθε μέλους , από το πτυσσόμενο μενού αλλαγή ρόλου σε να επιλέξει το νέο ρόλο για τα μέλη που επέλεξε και τέλος να πατήσει το κουμπί αλλαγή.

Διαμόρφωση ιστολογίου[επεξεργασία]

  • Επιλογή θέματος
  • Για επιλεγμένο θέμα καθορίστε τα widgets (τμήματα πληροφοριών) που θα εμφανίζονται.
    • Ημερολόγιο
    • Αναζήτηση
    • Πρόσφατα σχόλια
    • RSS
  • Δημιουργία μελών και απονομή ρόλων σ'αυτά.


Σύνδεσμοι[επεξεργασία]

An Introduction to Weblogs